06 533 44 126

Recht achteruit rijden examen

Doel van de oefening; 20 meter achteruit rijden in een zo recht mogelijke lijn.

Achteruit rijden is een bijzondere verrichting en daarbij moeten we iedereen voor laten gaan. Bij deze oefening gebruiken we geen gaspedaal de snelheid regelen we met een slippende koppeling. Voor de veiligheid houden we onze rechtervoet boven de rem. Bij het zien van naderend verkeer (ook voetgangers) voor, achter of naast de auto zetten we de auto direct stil. de veiligheid staat op nr. 1!

 1. Plek kiezen aan de rechterkant en kijken voor het stoppen in de volgorde; voor, binnenspiegel, buitenspiegel en over de rechterschouder
 2. Stoppen op +-50 cm van de rijbaan kant met de wielen in de rechtuitstand. (stuur recht)
 3. We zetten de versnelling in de achteruitstand.
 4. Kijkgedrag;

  voor het beginnen; voor, binnenspiegel, beide buitenspiegels en over beide schouders.

 5. Met een slippende koppeling achteruitrijden. Hierbij is het belangrijk je koppeling alleen met de bovenkant van je voet te bedienen en je hak op de grond te houden. Houdt de koppeling zo laag mogelijk.
 6. kijkgedrag tijdens achteruitrijden; voor, binnenspiegel en beide buitenspiegel. Wissel dit af (niet te lang naar een punt kijken)
 7. Doel van de oefening; 20 meter achteruit rijden in een zo recht mogelijke lijn. Wanneer de auto afwijkt van de gewenste koers, kleine stuurbewegingen maken om te corrigeren. Dit om te voorkomen dat de auto te veel uit koers raakt.
 8. Tijdens de gehele oefening kan er voor gekozen worden om de alarmlichten aan te zetten. Dit ter verduidelijking aan overige verkeer. (is niet verplicht)
 9. Kijkgedrag na het wegrijden. Klaar met de oefening, dan de versnelling uit de achteruit halen en in de eerste versnelling zetten. Hierna kijken in de volgorde; voor, binnenspiegel en beide buitenspiegels. Na het wegrijden doen we de na- controle; binnenspiegel, beide buitenspiegels.

 

Bocht achteruit rijden CBR

Doel van de oefening; 10 meter achteruit rijden een bocht rijden en vervolgens nog +- 5 meter achteruit rijden.

 1. Plek kiezen aan de rechterkant en kijken vr het stoppen in de volgorde; voor, binnenspiegel, buitenspiegel en over de rechterschouder
 2. Stoppen ongeveer 10 meter na de boch op +-50 cm van de rijbaan kant met de wielen in de rechtuitstand. (stuur recht)
 3. Juiste versnelling kiezen (zoals punt 3 hierboven).
 4. Kijkgedrag voor achteruitrijden (zoals punt 4 hierboven).
 5. Het regelen van de snelheid (zoals punt 5 hierboven)
 6. Instuurmoment

 7. Instuur moment van de bocht achteruit; over de rechterschouder door het zij-ruitje van het achterportier naar buiten kijken. Neem een herkenningspunt. Bijvoorbeeld een begin van de bocht. Zodra de achterkant van de auto aan het begin van de bocht staat, alles insturen naar rechts. Wanneer de auto bijna recht staat, weer terugsturen. Nog +- 5 meter achteruit rijden en stoppen.
 8. Kijkgedrag voor het insturen; (ivm uitzwaai neus van de auto naar andere weghelft) voor, binnenspiegel en over de linkerschouder.
 9. Kijkgedrag voor het terugsturen; kijk zo ver mogelijk voor de auto, terugsturen wanneer de neus van de auto weer bijna rechtstaat. Hierna kijken in de binnenspiegel en beide buitenspiegels, (ivm verder achteruit rijden).
 10. Kijkgedrag wegrijden (zelfde zoals punt 9 hierboven). (Punt 8 recht achteruitrijden hier tevens ook van toepassing).

N.B.

De opdrachten recht achteruit rijden en de bocht achteruit komt uit een reeks van examen onderdelen van het CBR. Net zoals de halve draai en het keren d.m.v. steken, vallen deze oefeningen onder de zogenoemde omkeeropdrachten.