06 533 44 126

10 tips die je zeker zullen helpen slagen voor je praktijkexamen auto

  1. Neem een geldige ID kaart mee. Je zal niet de eerste zijn die ze ID kaart vergeet. Zonder geldige legitimatie gaat het examen niet door.
  2.  Zorg ervoor dat je een kentekenplaat kan aflezen op 25 meter afstand, voor het rij-examen vind er een ogentest plaats.

Vragen praktijkexamen auto

  1. Voor het rijden stelt de examinator wat vragen bij de auto, neem in je theorie boek de technische gegevens door. Denk hierbij aan de controlelampjes, banden, vloeistoffen onder de motorkap etc. Je kunt niet zakken als je de vragen niet weet maar je begint dan wel onzeker aan je rit.
  2. Tijdens het rijden moet je 10 minuten zelfstandig route rijden, dit kan door middel van cluster opdrachten, navigatie of een orientatiepunt. Oefen dit uitgebreid tijdens de rijlessen, een groot gedeelte van de beoordeling hangt hier vanaf.
  3. Gaat er iets fout tijdens de rit zet dit dan naast je neer en ga door met de rit. Blijf je hierom malen dan zul je bij het eerst volgende kruispunt een fietser over het hoofd zien. Het CBR beoordeelt aan de hand van een protocol namelijk het totale beoordeling. Kandidaat kan bijvoorbeeld de eerste 10 minuten minder goed rijden maar daarna weer herstellen. Uitslag is in dit geval voldoende. Blijf dus niet malen over de fout!

Bijzondere verrichtingen CBR

  1. Krijg je een opdracht voor een bijzondere verrichting blijf dan om je heen het verkeer in de gaten houden. Veiligheid staat bovenaan volgens het beoordelingsprotocol.
  2. Rijd je in een straat en twijfel je over de toegestane snelheid, kijk dan in een van de zijstraten. Zie je een 30 km zone bord dan is het op de doorgaande weg 50 km toegestaan.
  3. Voeg je in op een autosnelweg zorg er dan voor dat je de invoegstrook zo veel mogelijk gebruikt de minimale invoeg snelheid bij normale omstandigheden is 100 km per uur.
  4. Het uitstappen is ook een bijzondere verrichting, kijk in de buitenspiegel en over je schouder voor je het portier opent. Houd het portier altijd met 2 handen vast ivm eventuele harde wind.
  5. Praat nooit in negatieve zin over je eigen rit, ook niet tijdens het rijden. Het kan zo zijn dat de examinator nog in dubio zit over de uitslag. Hij of zij wil dan nog graag een situatie aanhalen van de gereden rit.