06 533 44 126

5 veelgestelde vragen over het autorijden met medicatie;

1 Mijn medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid. Maar ik heb de auto toch nodig. Wat kan ik het beste doen?

Het beste is om te vragen aan je arts of apotheker of er nog andere mogelijkheden zijn. Als je niet noodzakelijk de weg op moet doe dat dan ook niet.

2 Is het strafbaar om met rijgevaarlijke medicijnen te rijden?

Je mag geen voertuigen besturen als je onder invloed bent van een medicijn dat de rijvaardigheid vermindert.

(Artikel 8.1 van de wegenverkeerswet) ‘Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht’.

3 Ik slik rijgevaarlijke medicijnen, maar wil mijn rijbewijs halen. Wat moet ik nu doen?

Vul het formulier eigen gezondheidsverklaring in samen met je arts en stuur dit op naar het CBR.

4 Ik gebruik af en toe een tabletje, gelden de regels ook voor mij?

Ja de regels gelden al vanaf het gebruik van 1 tabletje. Voor het lange termijn gebruik kunnen de adviezen verschillen. Wil je het zeker weten kijk dan op check je medicijn.

5 Ik heb ADHD en gebruik daar medicijnen voor. Mag ik nu autorijden?

Om vast te kunnen stellen of het verantwoord is om te mogen autorijden, dien je een eigen gezondheidsverklaring in te vullen door je arts. Het CBR beoordeelt aan de hand van de verklaring of je rijgeschikt bent.